КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО
Головна » 2020 » Март » 17 » Китайський коронавірус – нова небезпечна хвороба, епідемія якої загрожує світу.
22:05
Китайський коронавірус – нова небезпечна хвороба, епідемія якої загрожує світу.

          Коронавірус 2019-2020 року, або китайський коронавірус  це новий вид вірусу, що вперше був зафіксований серед людей у Китаї в місті Ухань наприкінці 2019 року, та став сьогодні причиною масштабного спалаху респіраторних захворювань із важкими ускладненнями і високою смертністю. Вірус належить до родини коронавірусів і ще недостатньо вивчений.

          Коронавірус – це зооантропонозна інфекція. Природним резервуаром вірусу є тварини: пальмові цевети, кажани, навіть кобри. Оскільки коронавіруси мають високу частоту мутацій і швидко змінюються, в тому числі стають патогенними для людей.

           Новий штам коронавірусу відомий під назвою COVID-19.

          Більшість коронавірусів не є небезпечними, але цей виявлений штам призвів до спалаху вірусної пневмонії в китайському місті Ухань. Багато людей, яких вразив вірус, працювали чи відвідували ринок в Ухані. Китайські продуктові ринки – це скупчення живих і вбитих тварин, птахів, продавців і туристів. За таких умов вірусу зручно поширюватися поміж тушами, тваринами і людьми.

          Вірус виявили спочатку в китайців, а потім і в людей, які прилетіли звідти в Таїланд, Японію і Південну Корею.

          На теперішній час в світі зареєстровано 125 тисяч випадків захворювання на новий коронавірус. Вірус COVID-19 розповсюджено на всі континенти за виключенням Антарктиди. Коронавірусом охоплено біля 110 країн світу, вилікувались від цієї хвороби більше 66 тисяч людей, тоді як кількість смертей перевищила 4,5 тис.

Станом на 11 березня кількість хворих в першій п’ятірки стран на території Європейського регіону становить: Італія – 12462 осіб, Германія – 1908, Франція – 1784, Іспанія – 2231, Швейцарія-613. На Україні підтверджено один випадок захворювання.

Симптоми та лікування коронавірусу.

          Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є: лихоманка, утруднене дихання, кашель, нежить, біль у горлі, головний біль. Вірус провокує у інфікованих людей розвиток вірусної пневмонії, при якій на рентгенограмі грудної клітини спостерігаються двосторонні інфільтративні ураження обох легень. Експерти вважають, що інкубаційний період триває близько двох тижнів.

          Передача вірусу людині від людини була підтверджена національною комісією з охорони здоров'я Китаю. Також існує ризик мутації вірусу.

          Лікарі повідомляють, що одужання здебільшого залежить від імунітету людини. Найбільш вразливі групи населення – це молодь, люди похилого віку, люди зі зниженим імунітетом. Поки відомо, що люди, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров'ям, зокрема, слабкий імунітет. Також з померлих більшість людей літнього віку. У багатьох з них були супутні захворювання, як цироз печінки, гіпертонія, цукровий діабет чи хвороба Паркінсона.

          Зараз вакцини проти коронавірусів не існує. Повідомляють, що вакцина проти нового штаму 2019-nCOV поки на ранній стадії розробки.

          Ліки від коронавірусу є симптоматичними, тобто вони не діють на сам вірус, лише допомагають організмові подолати прояви хвороби, і в такий спосіб організм, його імунна система, може виявитися здатною впоратися з хворобою. Лікують коронавірусну інфекцію, як і решту  гострих респіраторних вірусних інфекцій, особливу увагу приділяють запобіганню розвитку гострої вірусної пневмонії.

Аби захиститися, медики рекомендують:

  •  часто та ретельно мити руки милом та водою або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  •  не торкатися брудними руками очей, носа чи рота;
  •  уникати тісного контакту з хворими людьми.

Якщо у вас є симптоми гострої респіраторної інфекції, аби запобігти зараженню інших:

  • залишайтеся вдома, якщо захворіли;
  • уникайте тісного контакту з іншими людьми;
  • прикривайте рот і ніс тканиною під час кашлю і чхання, а після ретельно мийте руки;
  • провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні.

Людям, які зараз перебувають поблизу зони розповсюдження вірусу, радять:

  • підтримувати гігієну рук;
  • уникати відвідування ринків тварин та птахів;
  • уникати відвідування хворих;
  • звернутися до лікаря у разі появи симптомів – кашлю, лихоманки чи труднощів з диханням;
  • телефонувати заздалегідь, перш ніж їхати до лікарні.

 

Т. В. Дорошина

 міський інфекціоніст

 

Переглядів: 300 | Додав: cgb_dzer | Теги: COVID-19, коронавірус | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: